fbpx

2021 – A nagy otthonteremtési program

2021 január elsejével elindulhat Magyarországon az eddigi legnagyobb otthonteremtési program. Ez tartalmazza a legnépszerűbbnek számító 50 százalékos felújítási támogatás, ami a gyermek 25 éves koráig vehető igénybe, egyetlen egy alkalommal. Ez egy összetett 5 pontos program, amiben eddig a
150 négyzetméternél kisebb lakásokra és a 300 négyzetméternél kisebb családi házakra vonatkozó 5%-os újlakásáfáról, illetve a CSOK-felvevők illetékmentességéről is jelent meg törvényjavaslat.

  1. Január elsejétől az új értékesítésű ingatlanok áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken.
  2. CSOK igénybevétel esetén az 5 százalékos áfát utólag vissza lehet majd igényelni, tehát 0 százalék lesz.
  3. Az 50 százalékos felújítási támogatás 3 millióig. Tehát ha megfelel a feltételeknek az igénylő, akkor egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tud visszaigényelni.
  4. Illetékmentességet kapnak a CSOK-osok. Ebben az esetben CSOK-kal vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százaléka, ami alapból illeték, megtakarítás lesz.
  5. Többgenerációs CSOK. Abban az esetben, ha valaki egy családi ház tetőterét beépíti, igénybe veheti a CSOK-ot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is jelenthet.

A hármas pontban olvasható támogatás nagyon kedvezőnek minősül a felújításokra tekintve.Amennyiben úgy dönt, hogy ennek hatására belevág ingatlanja felújításába és nálunk veszi igénybe a felújítási szolgáltatásokat, mi biztosíthatjuk arról, hogy megfelelő számlát tudunk biztosítani az elvégzett munkáról, ami szintén szükséges a támogatás igényléséhez.