fbpx

A hidegburkolatról

Ön kért már ajánlatot? Még nem késő, tegye meg IDE kattintva!
Lakásfelújítás akár azonnali kezdéssel!

Ebben a bejegyzésben a hidegburkolathoz kapcsolódó témákról írtunk, egészen pontosan a tervezésről és a tanácsokról.

Tervezés

Amikor felújítás során burkolást tervezünk alaposan át kell gondolni, hogy milyen végeredményt szeretnénk látni, mivel hatalmas termékválaszték érhető el a piacon. A burkolatokat megvásárolhatjuk nagykereskedésekben, vagy megrendelhetjük online is. Az utóbbi jóval kényelmesebb és egyszerűbb megoldás, itt nem kell fuvart szerveznünk/fizetnünk a szállításhoz. Továbbá fontos, hogy a kiválasztott burkolóanyagból milyen mennyiségben vásárolunk, milyen színeket választunk ki, ezért az esztétikus kialakítás fontos eszköze a burkolási terv és a lapkiosztás együttes találkozása.

Figyelembe kell helyezni a lapok méreteivel összhangban a helyiség méreteit és felosztását, egy példa: kis felületeken nem mutatnak jól a túlzottan nagyméretű lapok. A burkolólapok színeivel együtt vegyük figyelembe a helyiség világosságát, és a felújítás során elhelyezni kívánt berendezések, szaniterek méreteit, stílusait, színeit. Az egyik alapszabály, hogy a világosabb színek tágítják, a sötétebb színek pedig szűkítik a teret.

A fehér szanitereket nagyszerűen kiemeli egy sötétebb árnyalatú, ez fordítva is érvényesül. A téglalap formájú burkolatok esetében az álló burkolási mód nyújtja, a fektetett pedig szélesíti a teret. Egy burkolási terv készülhet a megszokott módon papíron, de ennél jóval kényelmesebb és praktikusabb, ha valamilyen 3D látványtervező programmal készítjük. Ameddig a burkolási terv leginkább az esztétikai döntésekben segít, a lapkiosztás a vásárlás során lehet igazán hasznos. Ennek megtervezése során azt határozzuk meg az adott helyiség adottságait figyelembe véve, hogy melyik falfelületen kezdődjön, és pontosan honnan induljon az adott burkolólap.

Sajnos nagyon ritka a felújítások során, hogy az adott burkolatot vágás nélkül lehet burkolni, ami jelentős hulladékot termel. Függőleges irányban valamivel könnyebb a helyzet, hacsak nincs ami meghatározza a magasságot például: nyílászáró, mert akkor szükséges vágni a csempét, de arra fontos ügyelni, hogy a vágott sor mindig alulra kerüljön. A lapkiosztás segítségével pontosabban tudjuk meghatározni a vágási hulladékot, ezáltal pedig a szükséges burkolat mennyiségét. Általában hálós, a falakkal párhuzamos burkolás esetén 10%, átlós burkolás esetén pedig 15% veszteséggel lehet számolni. Ezt persze több minden befolyásolhatja: a helyiség felosztása, a lap mérete, minősége, a burkoló munkája, szerszámok minősége, pontossága.. Érdemes már a vásárlás során figyelembe venni, hogy a későbbiek során, esetleg újabb felújítás miatt szükség lehet pótlásra, és hónapokkal vagy évekkel később már szinte lehetetlen ugyanazt a lapot megrendelni, továbbá jelentős idővel jár 1 doboz utórendelése, különösen külföldi burkolat esetében.

Tanácsok

Több fontos tényező is befolyásoló lehet ahhoz, hogy a felújítás során elkészült konyha, fürdőszoba, vagy álomotthonunk bármely helyiségének burkolata hosszú időn át gyönyörű maradhasson, kiemelten érdemes megfogadnunk a burkoló tanácsát. Ezért már a csempe, padlólap, fuga és az egyéb, szükséges anyagok vásárlása előtt egyeztessünk a burkolóval.

  • Mint már említettük az egyik legfontosabb: először mérjük fel a burkolandó terület nagyságát, erősen ajánlott a burkolólap mennyiségét egyszerre megvennünk! Itt fontos figyelni, hogy azonos gyártási dátumú, kaliberű, és tónusú burkolólap legyen. Ezzel elkerülhetjük az esetleges árnyalat vagy méretbeli különbségeket. A vágási veszteségre pedig kalkuláljunk nagyjából +15 százalékot.
  • A padlólap tekintetében válasszuk a megfelelő műszaki paraméterrel rendelkezőt: a tervezett igénybevételnek megfelelő kopásállóságú és csúszásmentességű burkolólapot.
  • A burkolandó felület adottságainak felmérése és kialakítása. Számos lehetőség, számos burkolási előkészületet jelent. Legyen szó nedvszívó felületről, tömör felületről, ráburkolásról vagy akár gipszkartonról.
  • Vízszigetelés/kenhető szigetelés: teraszok, erkélyek és fürdőszobák burkolásához. A felújítás elengedhetetlen részét képzik. Legalább kettő rétegben, tartós vízterhelés esetében pedig három rétegben.
  • Ragasztás: mindig a burkolólap méretéhez, és a tervezett igénybevétel figyelembevételével kell választani  csemperagasztót.
  • Fugázás: a kerámia burkolólapok kizárólag fugával burkolhatóak. A fugaszélességnél javasolt a minimum 2 mm. Továbbá kültérben és nagyobb igénybevételű beltérnél emelt minőségű fugázóanyag javasolt.
  • A tartósan rugalmas fuga, azaz szilikon használata a szükséges helyeken!