fbpx

A nagy belmagasság

A régi polgári lakásoknak számos előnnyel rendelkeznek, igencsak kedvező áron elérhetőek, de a felújítás fontossága révén úgy alakíthatjuk azokat, hogy az teljes mértékben kielégítse igényeinket, illetve a későbbiekben maximálisan szolgálja kényelmünket. Azzal mindenképpen számolni kell, ha régi ingatlan mellett döntünk, hogy a falak és a padlózat kiemelkedően rossz állapotban szokott lenni. A lakásfelújítási költségek jelentős része elmegy ezekre a javításokra, valamint a nyílászárók cseréje is szükségessé válhat jellemzően.

Az alapokat előkészítve gondolkozhatunk azon, hogy a nagy belmagasságot milyen formában szeretnénk a legoptimálisabban kihasználni. Sokan a galéria kialakítása mellett voksolnak, mások előnyben részesítik a színeket, és ennek függvényében eltérő színt választanak a mennyezetre. Azonban a nagy terek lehetővé tesznek olyan modern megoldásokat is, melyekre egy panellakás tekintetében kivitelezhetetlen lenne.

A hagyományos ingatlanok és a panelek esetében is kizárt, hogy lehetőségünk legyen galéria kialakítására, pedig számtalan lehetőséget biztosít a tulajdonosnak, mint azt gondolnánk. Nem véletlen, hogy a nagy belmagassággal rendelkező polgári lakások tulajdonosai nagy számmal érdeklődnek a galéria iránt. Lakásfelújítás során érdemes elgondolkodni azon, hogy szeretnénk-e befektetni a lakható alapterület ilyen formában történő kialakítására, hiszen ezzel nem csak saját kényelmünket alakítjuk, de az ingatlan értéke is növekszik. A megfelelő belmagasság esetén teljes felső rész alakítható ki, de különböző helyiségek pótlására, illetve tároló funkcióként is alkalmazható.

Az üveg és a kovácsoltvas stílusosan ruházhatják fel galériánkat, amely bemutathatja a lakás legkiemelkedőbb pontját is. Ízléstől függően lehet fiatalos, modern megjelenésű, de akár egészen exkluzív hangulatot is mutathat.

Ha az egyszerű és könnyen elérhető megoldások között gondolkozunk, akkor általában előkerül a gipszkarton, amellyel nagyon hatékonyan és gyorsan megy a munka. Lakásfelújítás alkalmával kiválóan szolgál arra, hogy a falat egyenletes felületűvé varázsoljuk az alkalmazásával, vagy térelválasztó funkcióként kerüljön beépítésre. Ezekre nagy szükség lehet a régi építésű polgári lakások esetében, ahol a falak általában kifogásolható állapotban vannak. A nagy terek miatt fontos lehet azok leválasztása kisebb helyiségekké, de akár a nagy belmagasság is csökkenthető gipszkarton segítségével.

Olcsóbb megoldásnak tekinthető a galéria kialakításánál, illetve a fa alapanyag használatánál, mégis elérhető vele, hogy a fűtésre kevesebbet kelljen költeni. Amennyiben mégis szeretné megőrizni a nagypolgári hangulatot, akkor a középút javasolt, így valahol a hagyományos és az eredeti magasság között megtalálni azt, amely élhető, de külsőleg mutatós is.