fbpx

Intelligens otthonok az ingatlanpiacon

A piaci trendek folyamatos fejlődésével a lakásvásárlók és szükségleteik is drasztikusan megváltoztak az elmúlt években. A döntési szempontok között egyre nagyobb szerepet játszik a biztonságos környezet, a kényelem, a környezettudatos életmód és a funkcionalitás, mellyel időt, energiát és pénzt spórolhatunk. Hazánkban is egyre népszerűbbek az intelligens otthonok, sőt, egy modern ingatlannal szemben támasztott tulajdonosi elvárások egyike az okosotthon technológia megléte. Ezt az igényt az ingatlanfejlesztők, beruházók, építtetők már felismerték és egyre gyakrabban alkalmazzák értékesítési stratégiájukban is az intelligens otthon telepítését, mint alapfelszereltség. Napjainkban már egyértelműen versenyhátrány, ha az ingatlan nem rendelkezik okosotthon alaprendszerrel.

Mennyit ér a piacon egy intelligens otthon?

Az okosotthon automatizálási megoldások összessége, melyeknek célja, hogy biztonságosabb, kényelmesebb, valamint egyszerűbb életet élhessünk. Az egészen hétköznapi tevékenységek is automatizálhatóak, mint a villany le-, és felkapcsolása, redőnymozgás, ablak becsukás (akár vihar közeledtével), fűtés-hűtés vagy éppen a kapuvezérlés, de speciálisabb területei is vannak, mint például a jelenlét szimuláció vagy az időjárásfigyelő öntözésvezérlés. Számos kutatás bizonyítja, de saját tapasztalatink is bizonyítják: az okos otthon rendszerrel felszerelt ingatlanok értéke – részben a várható energiamegtakarítás, valamint a biztonsági és kényelmi funkciók hozzáadott értéke miatt – 5-10 százalékkal haladhatja meg az ezt nélkülöző, egyebekben hasonló paraméterű ingatlanok értékét.

Ahhoz, hogy egy lakásfelújító sikeresen tudjon érvényesülni a piacon, a hozzáadott érték növelése ma már elengedhetetlen, gyorsabb eladást eredményez. Egy vezeték nélküli okosotthon alaprendszer telepítésével “ki tudjuk szolgálni” a mai kor elvárásait, valamint annak lehetőségét is biztosítani tudjuk, hogy az ügyfél számára saját igényei szerint bármikor továbbfejleszthető és rugalmasan bővíthető legyen a rendszer. Minőségi kényelem és elvárható luxus megfizethető áron.

Rendszer telepítése

  • Új és felújítás előtt álló ingatlanok esetében már a tervezési fázisban együttműködünk az építésszel a legoptimálisabb megoldások kiépítésének lehetősége érdekében. A folyamatos innovációnak köszönhetően ma már lehetőség van lakott ingatlanok por-, zaj-, és bontásmentes automatizálására, okosítására.
  • A jóváhagyott rendszer, tehát a vezérlők és érzékelők telepítése, majd programozása. A kezdeti beállítások igény szerint bármikor változtathatóak, leállíthatóak, felülírhatók. A kiépített rendszerek okostelefonról, számítógépről, tabletről vezérelhetők, akár más-más jogosultságokkal.

Miért szabályozzuk a fűtést?

  • Mert a hőmérséklet befolyásolja leginkább a komfort érzetet.
  • Mert az egyes napszakok és napok hőmérséklet igénye eltér egymástól.
  • Mert az egyes helyiségek funkciója és ezáltal a hőmérséklet igénye is különböző.

A hőmérséklet csökkentésével Celsius fokonként kb. 5% energia költségmegtakarítást érhetünk el. A fűtés vezérlés alapvető célja, hogy a belső hőmérsékletet a külső és belső hatásoktól függetlenül, folyamatosan a kívánt értéken tartsa.

Hatékony fűtés szabályozás

  • Távollét üzemmód is programozható
  • Tetszőleges időprogram szerint csökkentett fűtési periódus
  • Helyiségek funkciója alapján eltérő hőmérséklet állítható be
  • A helyiségek hőmérsékletét a programnak megfelelő értéken tartja
  • Időprogram alapján meghatározott hőmérséklet programozható minden helyiséghez

FIBARO Okosotthon rendszer

A FIBARO rendszer egyike a legfejlettebb, vezeték nélküli, intelligens otthon megoldásoknak, mely által az alkalmazott Z-Wave technológia segítségével ellenőrizhetjük és irányíthatjuk otthonunk elektromos eszközeit akár távolról is. A Z-Wave rendszer kifejezetten otthon automatizálásra kifejlesztett technológia, megbízható, egyszerűen telepíthető és megfizethető. Előnye többek között, hogy a Z-Wave technológia zárt forráskódú, így sokkal biztonságosabb a WIFI rendszereknél, illetve az alacsonyabb frekvencia miatt sokkal jobb a jelterjedés. A rendszer kezelőfelülete felhasználóbarát, rugalmasan bővíthető, aminek köszönhetően az új lakásba telepített alapcsomagot a későbbiekben a tulajdonos bővítheti. A központi egység ID azonosítóval látja el a hozzá tartozó rendszerelemeket, amely megakadályozza, hogy az egymás mellett telepített rendszerek eszközei zavart okozzanak a szomszédos rendszerben. Ez biztosítja a lehetőséget, hogy akár egymás melletti lakásokba is lehessen FIBARO okosotthon rendszert telepíteni.