fbpx

Lakásfelújítás összefoglalva

Lakásfelújítás gondolata

A lakásfelújítás előtt fontos átgondolni, hogy pontosan melyik helyiségeken és mit szeretne változtatni! Szeretné bővíteni helyiségeket, vagy szimplán újra festetné a falakat, esetleg padlót, csempét cserélne? A lakásfelújítás előtt ezeket szükséges eldönteni, hogy amikor Ön felveszi a kapcsolatot vállalkozóval, amelynek szakemberei a munkálatokat elvállalják, árajánlatot tudjon kérni. Amennyiben valamiben nem biztos, például, hogy lehetséges-e bontani egy falat, vagy lehet-e nagyobbítani a teret, ahogyan Ön azt elképzelte, a szakemberek tanácsot tudnak adni Önnek és közösen megtervezheti velük a lakásfelújítás munkálatait. Persze előfordulhat, hogy valami nem kivitelezhető az Ön elképzelései szerint, akkor sem kell kétségbeesnie, a hozzáértők biztosan tudnak majd több opcionális megoldást kínálni Önnek.

A lakásfelújítás előtt szükséges dönteni arról, hogy az egész lakás felújításra kerül, vagy csak egyes részei, hogy a lakásfelújítás során felmerülő munkákat a megfelelő sorrendben végezhessék el a szakemberek. Mivel ha először kifestenék a falakat és ezt követően Ön az ablakokat is ki szeretné cseréltetni, sérülnének a falak is és ki kellene javítani a festést. Ez idő és pénz pocsékolás, emiatt kell előre eldönteni, hogy min is szeretne változtatni.

A lakásfelújítás előtt azon is el kell gondolkoznia, hogy milyen minőségű anyagok megvásárlására van anyagi lehetősége és ezeket figyelembe kell venni. Ezt természetesen a szakemberekkel is meg kell vitatni, mivel ők tudják, hogy pontosan milyen anyagot milyen összegért lehet beszerezni. Előfordulhat, hogy Ön egy drágább típusú padlócsempét választana például, de nem biztos, hogy az jobb minőségű is mint az olcsóbb változat. Ezekben a kérdésekben is tanácsokat tudnak adni Önnek a szakemberek. A lakásfelújítás költségei nagyban függenek attól is, hogy milyen elvárásai vannak! Miután Ön elmondta a szakembereknek, hogy melyek azok a helyiségek, amelyeken változtatni szeretne, ők el tudják Önnek készíteni az árajánlatot. Természetesen ilyenkor megvitatásra kerül az is, hogy milyen minőségű, árszabású anyagok kerüljenek majd megvásárlásra. Ha Ön a teljes lakását szeretné átalakítani akár még kedvezményt is kaphat, hiszen könnyebb ebben az esetben engedmény kérni, mint ha csak egy szobát szeretne festeni!

A lakásfelújítás is jelentős tervezést igényel, de ha odafigyel az apró részletekre, az eredmény biztosan az elképzeléseit tükrözi! Lakásfelújítás végeztével jobban fogja érezni magát az otthonában, mivel minden egyes helyiséget Ön tervezte! A lakásfelújítás után visszajelzések alapján öröm lesz hazatérnie és gyönyörködnie az átvarázsolt helyiségekben, amelyek az Ön ízlését tükrözik!

Teljes lakásfelújítás

Ha lakásfelújításon gondolkozik, és van hozzá ideje és lehetősége, érdemes a teljes lakásfelújításon gondolkoznia. A régi, felújításra szoruló lakások esetében, azzal számolhatunk, hogy a burkolaton, a falazaton kívül a víz és a fűtési csövek, nem beszélve az elektromos hálózatról siralmas állapotban lehetnek. Ha már elbontjuk a burkolatot, lekaparjuk a festéket, érdemes a teljes víz és elektromos hálózatot is kicserélni. Ha belegondolunk a burkolatok cseréjének, a falazatok felújításának költségeibe nem feltétlen lenne kedvező egy második körben ezeket újra elbontani. Könnyen beláthatjuk, milyen károkat okozhat, ha a felújítás után meghibásodik a vízvezeték rendszer, vagy az elektromos hálózat vezetékei, melyek javítása minden esetben bontással jár. Egy teljes lakásfelújítás legalább olyan komoly tervezést igényel, mint egy családi ház kivitelezése, azzal a különbséggel, hogy a kivitelezés során nagyon szűk munkaterületen kell dolgozni. De itt is be kell tartani a műveleti sorrendeket, és figyelembe kell venni a régi építési eljárásokból adódó különleges statikai szabályokat.

Részleges lakásfelújítás

A részleges lakásfelújítást általában felvetett problémák megoldásaként ajánljuk. Amennyiben a lakás teljes kiürítésére nincs lehetőség, esetleg egy ezt megelőző ütemben a lakás bizonyos részeit már felújították. De lehet az is, hogy az anyagi lehetőségek nem engedik meg a teljes felújítást. Leggyakoribb általában a fürdőszoba, a konyha, a burkolatok felújítása, illetve egy festés keretén belül az elektromos hálózat felújítása. A fürdőszoba és a konyha felújítása alkalmával ezek a helységek többnyire átalakításra is kerülnek. Praktikusabbá, modernebbé tesszük őket és az új burkolatoknak, bútoroknak, az új berendezéseknek köszönhetően a lakás gyöngyszemei lesznek.

Lakásfelújítás ára

A lakásfelújítás költségét több tényező befolyásolja. Elsősorban a lakásfelújítás műszaki tartalma, a beépített anyagok minősége, ára. A lakásfelújításra fordított összegek egy részét maguk a megrendelők költik el a lakás berendezési tárgyaira. A másik része a kivitelező díja, a munkadíj és a kivitelező által vásárolt anyagok ára. A kivitelező által készített lakásfelújítás árajánlat természetesen az utóbbi költségeket tartalmazza. Az árajánlatok részletesen lebontva készülnek, felsorolva az egyes főbb munkafolyamatokat anyagköltség és munkadíj bontásban. Az első tételek a bontási munkák a fal, aljzat, és a falburkolatok bontása, nyílászárók bontása négyzetméter, vagy darab egységárakkal. A következő munkafolyamat az aljzatok javítása, kiegyenlítése, a falak vakolása szükség szerint. Ezután következnek a gépészeti szerelések a víz, fűtés, gáz, és a villany alapszerelési költségei. Következnek a burkolás, festés, nyílászáró beépítés tételei. Véső lépésként pedig felszereljük a radiátorokat, csapokat, villanykapcsolókat, lámpákat és így tovább. A lakásfelújítás árajánlat tételei tartalmazzák a sitt elszállítását, a különböző méréseket is.